Starten met een keto-dieet is niet iets wat je van de ene op de andere dag zomaar gaat doen. Nee, hier gaat echt wel even wat werk aan vooraf. Wat mag je allemaal eten als je een keto dieet volgt? Welke recepten zijn er allemaal? Maar denk ook aan het uitzoeken van je kastjes, want wat er ligt dat eet je nog. Het keto dieet kan je volgen als je snel wilt afvallen of juist als je meer energie wilt krijgen. In het tweede geval moet je wel even investeren, want aan het begin kost dit ook wat energie. Maar wat moet je nou wel doen als je een keto dieet start en wat echt niet? Ik geef je hier mijn tips.

Wat is een keto dieet eigenlijk?

Het keto dieet is een dieet waarbij je koolhydraat-arm eet, lees; minder dan 50g koolhydraten per dag, en waarbij je geen toegevoegde suikers eet. Waarom het dan keto heet? Doordat je je normale ‘brandstof’ niet meer binnenkrijgt gaat je lichaam over in ketose. Dit betekend dat je dus meteen je vet gaat verbranden. Om het proces heel kort uit te leggen. Je krijgt je natuurlijk brandstof, koolhydraten, niet meer binnen. Dit betekend geen glucose voor jouw hersenen die ze wel hard nodig hebben! Hierdoor gaat je lichaam vetzuren afbreken, zo komen jouw hersenen wel aan hun brandstof en zit jij meteen in jouw vetverbranding. Daarnaast kan je door een keto dieet je eetlust reguleren, verbetert het je fysieke en mentale prestaties en kan kan je je weerstand verhogen. Klinkt top toch? Tuurlijk zitten hier ook wat nadelen aan. Maar geen zorgen die zal ik je allemaal vertellen.

Do’s van een keto dieet

1. Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten

Kies dus tijdens het boodschappen doen voor veel verse groenten en fruit. Ook noten, zaden en pitten zijn onbewerkte producten en zijn dus goed voor jouw keto dieet. Wil je wel graag vlees? Switch dan naar biologisch vlees, dit is vaak vrij van groeihormonen en chemische middelen.

2. Water, water, water

Drink genoeg water! Dit wordt echt vergeten.. terwijl het zo belangrijk is! Heb je een lekker kopje koffie of kopje thee? Neem er dan gewoon een glas water bij. Wanneer dit eenmaal in je systeem zit heb je niet eens meer door dat je meer dan voldoende water binnenkrijgt.

3. Eet gezonde vetten

Ik hoor je denken? Vetten, moet ik vetten eten? Ja, dat klopt! En veel ook. Gezonde vetten zijn namelijk heel erg belangrijk in het keto dieet. Waarom dan? Deze vetten zijn voor jouw energie level, ze zijn namelijk de bron van energie. Daarnaast is het ook het voedsel voor jouw hersenen. Wat gezonde vetten dan zijn? Denk aan; avocado, noten, zaden, pitten, kokosolie en (het liefst biologische) dierlijke vetten.

4. Maak een boodschappenlijst met producten die je wel en niet mag eten

Maak voor jezelf een lijst met producten die je lekker vind en passen binnen het keto dieet. Zo weet je als je naar de winkel gaat wat je wel en niet mag halen. Ik hing deze lijst gewoon lekker standaard op de koelkast. Ideaal.

5. Bewegen, bewegen en nog meer bewegen

Afvallen kan zeker als je alleen je eetpatroon aanpast, maar afvallen gaat natuurlijk veel sneller als je ook in beweging komt of blijft. Bewegen is niet alleen goed omdat je dan afvalt, nee het is ook goed omdat je er bakken met energie van krijgt. Probeer lekker elke dag even een korte wandeling te maken en ga lekker 2 a 3 keer per week sporten.

6. De gouden tip; begin je dag met een zwarte koffie en een sportmoment

Je gelooft het bijna niet. Maar topsporters die moeten afvallen die drinken voor hun training alleen een zwarte koffie en gaan dan sporten. Ja echt! Op een lege maag sporten is dus zeker mogelijk. Zelf ben ik er ook groot voorstander van. Een kopje zwarte koffie erin en gaan met die banaan! Waarom? Koffie zorgt ervoor dat je spijsvertering meteen gaat werken en versnelt het proces van de vetverbranding, hier kom je direct in omdat je sport op een lege maag!

7. Koop onderstaand boek

Het boek van Julie is echt een toevoeging voor als je wilt beginnen met keto. Hierin staan een heleboel recepten die minder dan 15 minuten werk zijn! Een echte aanrader als je wilt beginnen met keto!

Klik hier om meer te lezen over het boek; Keto in 15 minuten: Activeer je natuurlijke vetverbranding. En bestel hem snel!
Keto in 15 minuten - activeer je natuurlijke vetverbranding
Keto in 15 minuten – activeer je natuurlijk vetverbranding.

Don’ts van een keto dieet

1. Let wel een beetje op je calorieën

Noten, melk en avocado’s zijn natuurlijk hartstikke lekker. En deze zijn ook zeker wel gezond maar teveel hiervan is natuurlijk ook niet goed. Deze producten bevatten namelijk best wel veel calorieën. Dus let op, niet te veel.

2. Eet bewust

Wist je dat je als je langzaam eet je sneller vol zit? Dit betekend dus dat je minder hoeft te eten dan dat je misschien normaal doet. Wees ook bewust wanneer je eet en neem hier gewoon rustig de tijd voor. Eet je altijd voor de TV? Probeer eens een paar avonden gewoon aan tafel in een rustige omgeving te eten, zonder afleiding. Wedden dat je eerder vol zit?

3. Zo maar ineens starten met keto

Als je denkt dat je zomaar ineens kan starten met een keto dieet heb je het mis. Het is belangrijk en makkelijker dat je je goed inleest. Check het boek wat ik hierboven aanbeveel, dat is het boek voor beginnende keto’ers.

Weet je nou niet zeker of keto echt iets voor jou is? Check dan hieronder of er misschien een ander dieet bij jou past!

Lees hieronder mijn recente berichten!